top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

"FRA PLANTE TIL PLAGG" - ORD OG UTTRYKK


(Ordene gjelder for alle plantefibre, omtales her med tanke på brennesle)


Fiber   Materiale som kan brukes til å lage tråd der egnethet   baseres på egenskaper som styrke, elastisitet, isolasjon,   absorpsjons og motstandsdyktighet. Brenneslefiberen ligger   som lange «hårstrå», armering, i det ytre «hudlaget» på   stengelen.


Hesje  Henge neslene til tørk utendørs. Kan gjøres   for eksempel   på tau, over planker du henger opp eller over et gjerde.


Kjerv  Brennesle nek. I gamle dager var det mannsarbeid å bråke   kjervene. Tørket skulle kjervene ha samme omkrets som   håndleddet til vedkommende som bråket, -   normalt 40  planter pr kjerv.


Bennild  «Tau» laget av brennslestengler under høsting. Stenglene   tvinnes sammen og knytes rundt kjerven.


Røyte  En styrt forråtnelsesprosess der en prøver å   gjøre den   innvendige cellulosen så sprø at den lett knuses under   bråking, samt å skille fiberen fra cellulosen.


Klubbe   Denge. Å slå kjerven slik at cellulosen knuses før bråking. 


Bråke  Redskap for å knuse veden inni stenglene. Å   bråke betyr å   knuse alle stenglene i kjerven   med redskapet.


Klammer   (Garm. Redskap for å dra løs trebitene som henger fast på   fiberen. Gjør samme arbeid som skaketreet, selv om   utformingen er svært forskjellig.)


Hekle   Redskap for å gre bort trebiter fra fiberen, samt skille stry   fra langfiber. Utformingen består av kam eller børste med   metalltinder, der størrelsen og mellomrommet på tindene   varierer etter finhetsgrad. Å hekle betyr å gre fiberen med   hekleredskapet.


Karde  Redskap normalt brukt til å gre ull før spinning. Til brennesle   brukes karden først og fremst som en hekle, der småstryet,   «ullen», kan kardes.


Langfiber   Beste fiberkvaliteten, lengste fiberen. Det er større forskjell   på stry og fiber av lin, ettersom linfiberen  på er bygd opp   annerledes enn brenneslens. Langfiber gir sterkere, lattere   og penere tråd og deles inn i flere kvaliteter.


Stry   Avkapp av fiber. Ble gjerne brukt som fyllmasse i   møbler og seletøy (sadler) i gamledager. Også stryet kan   hekles  og kardes til tråd, men får ikke samme kvalitet som   langfiber. I enkelte land brukes strygarn av brennesle til feks kniplinger, og tråden kan bli overraskende sterk og fin. Dette kommer av at brennesle fiberen er bygd opp helt annerledes enn fiber fra feks hamp og lin. Dette skriver jeg om etter hvert. Uttrykket at «Alt går i stry» eller «Å komme opp i   stry» betyr at det ikke blir noe av, eller en kommer i trøbbel. 


Spinne  Tvinne fiberen til tråd ved å tvinne den mellom fingrene, på en pinne, spinnekrok, håndtein eller rokk. (Og etter hvert, på maskin!)


Nettelduk / netleduk tekstil laget av nesle.

43 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page