top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

HELL I UHELL? OM Å OVERRØTE EN HVIT SKY

Oppdatert: 16. aug. 2021


Brennesle fiber av Stornesle (Urtica Dioica)
Myk og hvit brennesle fiber som er overrøtet. Foto: Fride Kramer Riseng

Det var som å inhalere en utedo! Lite ante jeg at de slimete, ødelagte stenglene gjemte på en så vakker overraskelse!

Tidligere i sommer la jeg noe brennesle til røting i badekar. Stilkene var strippet for blader som igjen ble pakket inn i jordbærduk. Alt sammen lagt i samme badekar, - jordbærduken fungerte som en tepose eller sil, så det skulle være lett å flytte stilkene. Tanken var å la blader og stilker ligge en dag eller to i samme kar, for så å flytte stilkene til en eget kar med nytt vann. Over karene legger jeg plater så ikke fugler skal drukne. Uansett,- denne gangen dro jeg på hytta dagen etter og glemte å skille stilker og blader før jeg dro.


Etter en solrik og varm uke kom jeg hjem til noe som luktet som en massegrav. Og som gjødsel er dette bra! Men da jeg dro frem stilkene var de slimete og ekle. Treverket lå bart og nakent, kun dekket av klumpete, grønn gugge. Jeg kastet kjervene med brennesle på veden som lå ute under tak og der har de ligget en måneds tid.


Overrøtet brennesle
Brennesle som er overrøtet.

I ettertid fikk jeg se at den grønne guggen var blitt til hvit fiber! Stilkene lå samlet i kjerver, og da jeg dro dem fra hverandre, fikk jeg se fiberklynger som kunne dras av stilkene. I ettertid skulle jeg ha spunnet fibrene som de var, men for å bli kvitt rusk og rask, kardet jeg dem. Resultatet var en myk, hvit sky!

Det var som å holde bomull i hendene. Dessverre viste den seg å ikke være så sterk, men jeg kan tenke meg at den hadde vært super å blande med annen fiber. Eller var det kanskje min karding eller spinning som gjorde den så skjør?


284 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page