MØT MESTERE I BRENNESLEFIBER OG GAMLE HÅNDVERKSTEKNIKKER; CETRAT-MUSEET I TSJEKKIA
- Fride Kramer Riseng
- 23. mai
- 4 min lesing
Oppdatert: 27. mai
CETRAT-museet er hjem for noen av Europas mest lidenskapelige eksperter på fiber og tradisjonelle håndverk. I sommer får du en sjelden mulighet til å oppleve noen av disse dyktige forskerne og håndverkerne i aksjon. Gjennom praktiske demonstrasjoner og levende formidling vil de dele sin dype kunnskap og unike tilnærming til glemte teknikker – og kanskje vekke din egen skaperglede. Men først: Bli litt bedre kjent med dem her.

Etter at jeg i 2018 «så brenneslelyset», ble jeg fullstendig fiksert på å finne alt som hadde med brenneslefiber å gjøre. Jeg tror jeg kunne alle filmene til Allan Brown og Sally Pointer utenat. I tillegg fant jeg masse fascinerende materiale fra andre deler av verden, relatert til brennesle eller gamle håndverkstradisjoner.
Og så kom Covid – og det ble tid for virkelig dypdykk i YouTube-universet!
Der, på skjermhimmelen, skinte plutselig en stjerne som gjorde meg helt hypnotisert: På et museum i en liten by øst i Tsjekkia lagde de den mest fantastiske brenneslefiberen jeg hadde sett. Og ikke nok med det – de lagde hvite k-n-i-p-l-i-n-g-e-r! Filmen har nå 2200 visninger – jeg tror jeg har stått for 2000 av dem!
Av en eller annen grunn trodde jeg det var utopisk å få komme dit. Museet sto for meg som et Brødrene Grimm-eventyr som ville forsvinne i det øyeblikket jeg tok kontakt. Men i august 2023 var Covid blåst bort, og husbond Tormod og jeg tok reisen til byen Příbor, i godt selskap med brenneslekumpanene Aud Harstad Bakken og Tim Parry-Williams.
SENTER FOR TRADISJONELL TEKNOLOGI I PŘÍBOR (CETRAT)
CETRAT er en del av det regionale museet i Nový Jičín og holder til i et tidligere kloster med tykke vegger, dype kjellere og en nydelig hage. Det huser en permanent utstilling, men vi var så heldige å få med oss en egen brennesleutstilling akkurat mens vi var der.
CETRAT forsker på glemte håndverksaktiviteter, primært fra de vestlige Karpatene – en fjellkjede i Sentral- og Øst-Europa som strekker seg gjennom flere land i en bueformet linje. Det rurale området i Vest-Karpatene var et krevende sted å leve, og folk overlevde takket være enkle, men smarte teknologier for å utnytte naturmaterialer. Disse gamle teknikkene viser hvor tilpasningsdyktige mennesker har vært, og gir innsikt både i folkekulturen og i tidligere tiders kriser og utfordringer.
CETRAT forsker på en rekke håndverkstradisjoner som bygger på bearbeiding av naturmaterialer som bast, bark, bomullsgress, gress, starr, fjær, siv, halm, menneskehår, hestehår, stubber, sopp, tarmer – og fiberplanter, for å nevne noe …
Siden 2012 har Dr. PhD Václav Michalicka forsket på brennesle. Det finnes ingen levende tradisjon for prosessering av brenneslefiber i Karpatene i dag, ei heller skriftlige nedtegnelser. Den eksperimentelle verifiseringen har derfor vært svært vanskelig. Likevel har arbeidet båret frukter – for ikke bare har Václav funnet ut hvordan fiberen ble fremstilt, men også hvorfor man brukte brenneslefiber.
Overraskende nok viste mikroskopiske analyser at tekstiler laget av grovt materiale kalt – utrolig nok – brennesle, faktisk var laget av ull av dårlig kvalitet. Derimot ble brenneslefiber funnet i svært fine tekstiler – som for eksempel kniplinger.
FIBER, TEKSTILER OG TRÅD AV BRENNESLE
Selv om tekstilet i starten kan være stivt, blir det usedvanlig mykt når det gås inn – og ble av den grunn ofte brukt til kroppsnære plagg. Fiberen er sterk, lett, isolerende og behagelig mot huden. Den holder bedre på varmen enn mange andre bastfibre og ble blant annet brukt til å lage fine spolebånd i Böhmen (nå Tsjekkia) fra 1600- til midten av 1800-tallet.
Under første verdenskrig ble brennesle igjen viktig som erstatningsmateriale for bomull og ull. Produksjonen var vellykket, men ble av økonomiske grunner ikke videreført etter krigen.
CETRAT-teamet fremstiller ulike tekstiler, tråder, snorer og tau av brennesle. De eksperimenterer med ulike tidspunkter for høsting, røyting, ikke-røyting, tørking – og en mengde ulike metoder og arbeidsredskaper. Når de forsker, bruker de autentiske redskaper.
Når fiber og tråd settes sammen med kulturell kontekst, får det en ekstra dimensjon. Og her sitter Václav på overraskende informasjon fra forskningen. Hvem skulle for eksempel trodd at brenneslen var en kniplingsplante!
FRA PLANTE TIL TRÅD: PETRA TESTER NORSK BRENNESLEFIBER
Det er utrolig å se hva de får til. På workshop året etter, i Sylling, jobbet vi side om side med fiber jeg hadde fra prosjektet «Fra plante til plagg». Det var både inspirerende og irriterende å se hva de tryllet frem mellom hendene – med det samme fibermaterialet jeg brukte. Enten det gjaldt bearbeiding av fiberen eller spinning av vakker tråd.
Her tester Peter Vidomusová fiber fra prosjektet i Norge.
CETRAT HOLDER FOREDRAG OG WORKSHOP I JUNI2025

Bygdøy kongsgård, Gartneriet – 11. juni kl. 17–20 | «Neslekveld på gartneriet»
Foredrag og demonstrasjoner, CETRAT og Nesle
Maihaugen, Lillehammer – 17. juni | 13.00 - 15.45 | «Fra fiber til fertilitet»
Foredrag og demonstrasjoner, CETRAT og Nesle
Informasjon og påmelding kommer her
OBS: Det er få plasser!
Commentaires