Fride Kramer Riseng
VÅRSLEPP MED RØYTING
Oppdatert: 15. mai
April 2023
Sola skinner, men kulda biter og på Hagatjern nekter isen å slippe taket. Proskjekt "Fra plante til plagg" er fullt av milepæler og oppgaver som skal gjennomføres. Vi må komme igang med årets gjøremål!
Utrolig mye av arbeidet i fjor gikk til røyting, likevel er vi ikke ferdige: Røytingen sommer 2022 ble nemlig avbrudt av frykt for algeangrep, og testbereding sist november viste at røytingen må gjenopptas. Til tross for gode råd om å vente til vanntemperaturen når minimum 12 grader, lager vi en kunstig røytedam:
Gunnar Bakke, Auds ektemann, er ikke bare flink med alt som har med vettu bruk av naturens ressurser å gjøre, han er også særdeles nevedyktig og ingeniør. Under Gunnars dirigering bygger vi en dam av jord, paller, plankebiter, skruer og tau. Alt sammen dekkes av tjukk presenning. Vannkreftene skal få jobbe nedover og ikke utover. I seks dager får dammen samlet regnvann og smeltet snø, og VOILA, - på den sjuende dagen er det klart å legge ned brennesler!
Her er en liten sneakpeak fra første røyting. Vi kommer til å røyte i flere uker fremover, og etter tørking i vind og sol blir det klart for bereding med kopier av gamle brennesle redskap, kopiert fra Universitetsmuseet i Bergen og Sunnmøre Museum / Viti Musea.
En mer detaljert beskrivelse kommer med observasjoner rundt tid, temperatur, skum, lukt og symptomer på ferdig røyting. Vi deler også erfaringer med snørøyting og brennesler høstet etter første frostnatt.
Inntil da, GODT VÅRSLEPP fra Ryghsetra!