top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

BEREDE OG BRÅKE BRENNESLE FIBER - ALT GÅR I STRY!

Juli 2023


Brennesle fiber som er bråket med bråke
Bråke brennesle fiber

Neslene var høstet, tørket, røytet, testeberedt, røytet og tørket igjen. Det er galskap å bruke så mye tid på noen små meter med tråd, ikke en gang babyer får så mye omtanke... Hvem gjør noe sånt??? Nå skulle kjervene ut i bokseringen, - det var duket for BEREDNING!


Plantene skulle denges (slås med klubbe), bråkes i bråker, - museumskopier som husbond Tormod og jeg hadde laget, så skulle de klamres / skakes, også med museumskopi, deretter hekles i hekler laget etter tegning fra Kristine, og SÅ var det etter hvert tid for å spinne fiberen til tråd. Dette var planen. Men slik gikk det ikke.


Fra en gretten himmel bøttet det ned brannbiler. Hver eneste dag. Solstrålene kilte i nakken, men straks du snudde deg, spratt sola bak stålgrå skyer og gardiner av silende regn. Utenfor bakstehuset satte vi opp telt med arbeidsstasjon. På bakken la vi presenninger, slik at vi kunne ta vare på stry og cellulose. Men selv om vi kun jobbet mens sola skinte, ble luften aldri helt tørr, og alt vi fikk var slit og tull. Den lille fiberen vi fikk så ut som stry. Det var stakkarslige greier. I tillegg var mange av kjervene overrøytet slik at fiberen lå som krøllete pels utenpå stengelen.For å gjøre cellulosen tørr og sprø så den lettere kunne knuses i bråka, varmet vi opp kjervene i baksteovnen på Ryghsetra; Du fyrer til all veden har blitt til glør. Deretter feies asken ut av ovnen, før den vaskes fri for glør og skitt med en våt striesekk festet på en lang staur. Og så er det klart for å legge inn kjervene slik at de blir tørre og varme. Dette hjalp betraktelig, men fortsatt satt vi igjen med stry og cellulose og litt fiber dekket av plantemasse. Den ene kjerven etter den andre var bortkastet.Vi skrudde av hele juli og ventet på august med håp om bedre tider. Men først fylte jeg opp badet hjemme med brennesler! Ikke veldig miljøvennlig, - men jeg satte varmekablene på fullt i juli måned og holdt døra lukket. Hver gang du kom inn luktet det utedo og så var det å feie opp jordgulvet. Jeg må virkelig ha verdens mest tålmodige husbond.


Tørke brennesler på varmekabler
Foto Fride Kramer Riseng. Brennesle tørker på badet

Men vet du hva! August kom, med tur til Tsjekkia til brennesle bonde Pavel Hala og CETRAT museet (1) i Pribor der Vaclav Michaelicka tryllet brennesle til verdens fineste fiber. Det var som å møte Brennesle-Elvis! Og Petra Vidomusová spant fiberen til den fineste, sterkeste tråd, - hun slår både Tornerose og prinsessen som spant brennesle skjorter til sine 11 prinsebrødre. Og da kom sola tilbake i livet, og nok en gang fikk jeg troen på et liv før døden!


Jeg kommer til å skrive om dette under "Historisk bruk av brennesle"
55 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page