top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

NY RUNDE: HØSTE, HESJE OG TØRKE I SYLLING

August - oktober 2022

Svært mange planter var gått tapt i løpet av prosessen så langt. For hver gang plantene ble flyttet, ble en rekke stengler knekt, uansett hvor pent man løftet dem. For å erstatte tapet, høstet jeg

4200 nye planter. Dette gjorde jeg i slutten av august – første uken i september. Plantene ble umiddelbart hengt ut til hesjing. Men det var mye luftfuktighet, og med erfaring fra muggen året i forveien, turte jeg ikke hesje dem lenge nok. Nå skulle de inn, ikke på Ryghsetras låve, men i uthuset i Sylling.


Foto Fride Kramer Riseng. Brennesler som skal tørkes
LUFTING I UTHUSET I SYLLING  

Dessverre var det mye luftfuktighet, og etter hvert ble det meldt regn. I oktober ryddet jeg plass i uthuset i Sylling, slik at de tørkede kjervene kunne henge mellom to bærebjelker i et område av bygget. I tillegg ble de lagt som takstein over bærebjelkene som går på tvers av rommet. Det var altså brennesler to steder nå; i Sylling og på Ryghsetra i Drammen.

For at kjervene skulle få nok luft, lagde jeg et snorsystem som skilte dem fra hverandre der de overlappet
Snorsystem i uthuset

Ettersom kjervene overlappet hverandre noe, lagde jeg et snorsystem som gjorde det mulig å heise de overlappende plantene, slik at det kom luft mellom de to lagene.I tillegg til lufteluker i hver ende av bygget, kjøpte jeg to store vifter som beveget seg i halvsirkel. På den måten fikk jeg god sirkulasjon i rommet, faktisk så mye, at det blafret svakt i plantene i hele rommet. Viftene ble satt slik at det ble vind både oppe og nede.
Oppunder taket er det også en 10 – 15 cm åpen lufte glippe hele veien med hønsenetting for at ikke fugler og katter skal komme inn. Det skulle altså være veldig luftig og tørt inni huset. Meeeen... Også denne gangen fikk vi mugg pga luftfuktighet. Vi lukket derfor den ene lufteluka.

Og fortsatt lurer jeg på: Hva gjorde de i gamledager? Var neslene tørre som tobakk?


Foto Fride Kramer Riseng. Mugg i uthuset
17 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page