top of page
Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

LÅVETØRK PÅ RYGHSETRA

Oktober 2021 - juli 2022




Sesongen som veggpryd i hagens ballsal nærmet seg slutten. 300 kjerver, eller 12 000 brennesler, var høstet og tørket. Nå startet reisens neste post, - den dype hvile inne på Aud og Gunnar Bakkens låve på Ryghsetras ved Hagatjern i Mjøndalen. Her skulle de tørke til juli 2022.

Det var godt å komme til nettopp denne låven; Ikke bare har den gunstige tørkemuligheter, - men stedet rommer i tillegg lang tradisjon for lauving og engslått. Både Gunnar og Aud er begge mennesker med teft og kunnskap om redskap og tørketradisjon, og låven var luftig og fin for brenneslene. 


Brennesler henger til tørk på låven

Foto Fride Kramer Riseng: Staur med brennesler henger over stokker fra taket


Jeg hadde fått beskjed om å tørke brenneslene liggende. Det måtte være luftlag over plantene, så de kunne ikke stables som ved. I praksis skulle dette bli et gedigent «vinstativ» eller tørrfiskhjel som i tillegg ville bli en utgift i byggematerialer og arbeid. Men på Ryghsetra ventet mine helter med staur og oppheng, - så enkelt og rimelig:  


Lange stokker ble hengt i hesjetråder festet i låvens bærebjelker. Stokkene hang som parallelle «togskinner». Brenneslekjervene ble tredd på staur, ca 10 pr kjerv pr staur. (Småtrær som var klippet fri for kvister.) Staurene ble hengt på tvers av stokkene som jernbanesviller. Brenneslen fikk god tørkeplass.


Vi feiret med Ryghsetras eplekake og eplesaft inne på låven. Jeg senket skuldrene og tenkte: «Jeg tror på et liv før døden!»



51 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page