top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

LAGE FØRSTE BRENNESLETRÅD

Oppdatert: 17. mar. 2022

Alle veier fører til Rom, og sånn er også prosessen fra plante til plagg – du kommer alltids i mål! Men som med alt tradisjonshåndverk vil metode være preget av lokale tradisjoner, værforhold / klima og tilgang til ressurser. Ifølge Kari Marie Helland på Veien museum, - er spørsmålet heller hva du skal bruke tråden til. De ulike metodene krever ulik tidsbruk og gir forskjellige resultat både med tanke på utseende, egenskaper og mengde.


For du kan lage deg rykende fersk tråd – i dag, (avhengig av årstid), eller du kan bruke 2 år på å lage tråden, og likevel være mer tidseffektiv.


Foto: Fride Kramer Riseng (Min første brenneslesnor)


PRINSIPPET FOR Å LAGE TRÅD AV STORNESLE, URTICA DIOICA

I prosjektet Fra plante til plagg skal jeg lære metoden Kristinehar lært av sine tradisjonsbærere, men jeg kommer også til å skrive litt om andre metoder. Selv lærte jeg å lage brenneslegarn fra Facebook gruppen Nettles for Textiles som også har en egen webside.


På begge disse stedene finner du masse instruksjonsvideoer, og Facebookgruppen har daglig innlegg fra folk verden over som alle er bitt av brenneslebasillen.


Jeg har gått bort fra metoden som praktiseres her, men tenker det er et greit utgangspunkt om du aldri har laget tråd av brennesle.



BRENNESLE > STORNESLE > URTICA DIOICA

Det finnes 2625 arter brennesle, fordelt på 53 slekter. Blant dem også dødelig brennende(!), som takk og lov ikke finnes her til lands. I storfamilien finner du blant annet slektningene, tante Rose og onkel Husfred!


I Norge lager vi tråd av Stornesle, Urtica Dioica. Jeg har også hørt at man kan lage tråd av Linesle, som ikke brenner, men den har jeg ikke prøvd. Prøver du, så la meg høre hvordan det har gått!


Tråden lages av fibrene, «ryggmusklene» i stilken. De er hvite og ligger innpakket i den grønne barken, eller «huden», som kalles pektin og binder vann for planten.


Hele prinsippet for å lage tråd er å bli kvitt mest mulig av pektinet, sånn at du sitter igjen med bare fibrene. Jo mer pektin du fjerner, jo hvitere og finere fiber får du. Hvis du sitter igjen med mye pektin og bark blir garnet ditt som grønn piggtråd! Og her er det selve magien starter og hvor også Kari Marie spørsmål blir vesentlig; Hva skal du bruke tråden til? For det avgjør nemlig hvilke metoder du skal bruke i resten av prosessen. Etter hvert skal jeg komme mer inn på metoder for å fjerne pektinet gjennom røting, en kontrollerte forråtnelsesprosess, eller ved bruk av pottaske. Kristine skal lære meg å jobbe med fibrene på en metode som som ligner hamp og lin.



KOM I GANG MED FØRSTE MED FØRSTE TRÅD!

Tråden, eller snoren, på bildet er min aller første av brennesle. Den ble tvunnet mellom fingrene og mesteparten av pektinet satt på. Etterhvert som den har tørket har den fått et noe mer rustikk utseende, men kjennes fortsatt like fin og sterk ut, til tross for at den har campet i et solfylt vindu i tre år.


Sally Pointer er arkeolog og har skrevet boken ”From sting to spin”. Hun har også en rekke instruksjonsfilmer på Youtube, www.nettlefortextiles og på Facebookgruppen med samme navn. Disse filmsnuttene er flotte for å komme i gang om du aldri har laget brennesletråd:



Kos deg, lukke te!








611 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page