top of page
  • Forfatterens bildeFride Kramer Riseng

FROST!

EKSTRA: Vi høster etter første frostnatt, får neglesprett og gjør en spennende oppdagelse!

19. oktober 2022Utenom prosjektet høstet vi 2 000 nesler til Aud etter første frostnatt. Tanken var å teste høsting etter frost eller røyting på rot.  Selv om det var utenom prosjektet, tar jeg det med; Vi gjorde observasjoner jeg tror er viktige. Dette var en iskald opplevelse, og etter hvert oppdaget vi at det bare var å stikke foten nederst på stengelen, så røk den tvers over.


Plantene ble satt i kjerver og tørket i sola. Det var ikke like lett å lage bennild der, om dette skyldtes at plantene var stivere enn vanlig, eller om det var lite å ta av, husker jeg ikke. Derfor ble det også brukt hampetau og bomullshyssing til å binde kjervene.  Ideelt sett skulle plantene antagelig vært hesjet og tørket godt før de ble tatt innendørs, men de fikk bare en dag i sola.


Plantene ble plassert sammen de opprinnelige 12 000 neslene i det luftige bakstehuset på Ryghsetra. Dette var litt uheldig, ettersom det ble litt vanskelig å skille mellom gamle og nye planter, spesielt også fordi jeg hadde brukt hampesnor og bomullshyssing til merking på planter som hadde mistet bennilden sin.


Da frostplantene senere ble røytet, ble de i tillegg merket med blått nylontau. I teorien skulle de ikke trengt å røytes. Tror jeg! Men det ble de, og det ble spennende. For hva slags "kjemisk" reaksjon skjer når planten fryses? Ikke vet jeg, men vi gjorde noen oppdagelser da vi senere røytet og beredte kjervene. Skriver om dette under røytingen i april 2023.


Foto Fride Kramer Riseng: Brennesler etter første frostnatt

14 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page