top of page
2_P6121142.JPG

Nesle

Foto Fride Kramer Riseng

Foto Fride Kramer Riseng

DEN STORE BRENNESLEBOKA

ALT DU KAN LAGE AV STORNESLE

Skrives med støtte fra  NFFO (Norges Faglitterær Forfatter- og Oversetterforening)

Da jeg i 2018 begynte å lete etter informasjon rundt brenneslefiber, ble jeg blåst over ende over hvilke  fantastisk egenskaper og brukspotensial storneslen har. Plantens nyttebruk strekker seg langt utover suppe, pesto, gjødsel og fiber. Jeg begynte å samle på kilder og innså at dette måtte det bli en bok av! I 2022 var jeg så heldig å få skrivefølge av biolog Kim Sølve Jacobsen (PHD) som er ekspert på ville, spiselige planter og særdeles opptatt av kulturarv, rødlister og naturbruk som er i ferd med å forsvinne. Som fortidens nomader har vi løftet hver stein og busk i landskapet, funnet frem ny og gammel bruk av brennesle og prøvd oss frem etter beste evne. Det kreves ingen forkunnskaper av leseren innen matlaging, villmannsliv eller håndverk. Boka er for små og store villbønder i by og land med interesse for bærekraftig mat, helse, velvære, håndarbeid, hage og friluftsliv. Sammen speiler vi historien opp gjennom tidene gjennom bruk av brennesle, oversatt til dagsaktuell nytte, lek og glede.

Kim Jacobsen_B.jpg

Foto: Kim Sølve Jacobsen

Dette blir en praktisk oppskrifts- og aktivitetsbok som tar utgangspunkt i historisk og ny bruk av brennesle innen mat, drikke, helse, skjønnhet, håndverk, tekstil, tau, papir, fiskegarn, sjampo, mm. Fra å være en utstøtt og foraktet plante, trer brenneslen nå frem som naturens multiverktøy, spiskammer og apotek med løfte om kvalitet, bærekraft og sunnhet. For det finnes ingen plante som kan brukes til så mye forskjellig; 

 

Har du mistet fiskesnøret? Sett i gang, lag det selv, - håp i hengende snøre! Skal du brygge øl eller legge vin? Brygg det av brennesle! Ønsker du eksemsalve, middag eller kaker? Ut i grøftekanten med deg!

Skal du lage pil og bue, fiskenett og bål med brennesle?  Eller aktivere en skoleklasse med å lage papir, såpe eller middel mot hårtap? Vår HELT tar selvfølgelig saken; ENKELT, EGET OG EKTE!

Om du som klimaflyktning må rømme til en annen planet vet du dermed hva du bør putte i kofferten.  For du trenger bare brennesle!

SNIKTITT MELLOM PERMENE

bottom of page