top of page
2_IMG_20221010_095636.jpg

Nesle

HISTORISK BRUK AV BRENNESLE

DER FORTID, NÅTID OG FREMTID VEVES SAMMEN

«Historisk» bruk av brennesle» er et innsamling- og dokumentasjons- prosjekt om å lage tekstil av stornesle og bygger på prosjektet «Fra plante til plagg» i regi av Norsk håndverksinstitutt.  Her graver jeg i dybden av den immaterielle kulturarven fra Skandinavia og  og Europa. Den faglige målsettingen er å skaffe informasjon om ulike brennesle tekstiler; der beredning, spinnemetoder og vev skiller kvalitet i ulike tradisjoner.

I gamle kilder har jeg funnet at det ble dyrket brennesle i Norge for tekstil- og skoproduksjon, men med andre metoder enn de jeg har lært gjennom moderne kilder. Jeg har funnet to nålevende kvinner som på hver sin kant av Norge har hatt en bestemor /oldemor som dyrket brennesle og laget tekstiler. Men jeg har også funnet nyttebruk for folk og fe fra grisebinge til 6 timers morgentoalett. 

Som del av kulturell kontekst og bærekraft skal jeg i tillegg prøve ut merbruk av brenneslen slik at absolutt ALT på planten brukes og får et nytteformål i pakt med naturen.

 

Innsamlingen kan forhåpentligvis bidra til en bredere forståelse av materialets historiske bruk, og muligens gi oss kunnskap fremtiden trenger for dagsaktuell produksjon på veien for å nå klimamålene.

Prosjektet er støttet av Norsk kulturråd.

bottom of page